Förändrade beteenden

Publicerad 2015-11-05

wpid-wp-1445253473238.jpeg Foto Katrin Nilsson, Lotuslens

Jag skrev igår om vår hingst som blev grinig p g a sår i munnen. Sådana saker är ju för det mesta lätta att upptäcka och lätta att åtgärda.

Sedan finns det de där sakerna som att hästen helt plötsligt inte vill komma i hagen. Det är inte roligt att erkänna, men det beror oftast på att vi som ägare inte är tillräckligt intressanta eller att vi begärt för mycket av vår vän. Ja, den kan förstås ha ont någonstans och vet att det blir obehagligt när vi hämtar den och ska rida.

Bailarino, som alltid glatt kommer till mig och sticker huvudet i grimman, han höll sig undan och hade ingen lust alls att få på sig grimman när han hade sina munsår. Vi är nu tillbaka till normalläge och han stoppar glatt huvudet i grimman igen och han kommer genast när han ser mig. Han tillhör de underbara hästar som gillar att jobba. Ridning, det är grejer det, tycker han.

Vi måste alltid fråga oss själva vad som kan vara på tok när hästen inte vill komma. De går aldrig och funderar över hur de ska kunna djäklas med oss och låta oss vandra runt i timmar med havrehinken och bara se en hästrumpa som skumpar iväg i hagen. Men problemet verkar inte alls ovanligt. Jag hör det tämligen ofta. ”Min häst vill inte komma. Jag måste ha grimma på i hagen.”

Då är det läge att sätta sig ner och fundera. Kan den ha ont, är du tråkig, har du begärt för mycket osv, osv. Din häst ska vilja vara med dig. Man ska inte behöva vara två-tre personer, en havrehink och fösa in hästen i ett hörn. Nix, det är inte OK.

Om du har det här problemet är det bra att bara sitta i hagen lite då och då, utan att begära något. Bara sitta och studera hur hästarna kommunicerar med varandra. Kanske gå fram och klappa lite om de vill, men i övrigt störa så lite som möjligt.

Och givetvis gå igenom hästen och försök hitta om det finns ett fysiskt fel. Det kan ju vara så att du är supertrevlig och hur rolig som helst att träna med, men hästen har ont någonstans 🙂