Idag tog jag lärdom av min kassa kroppsuppfattning när vi tränade hästarna

Publicerad 2016-02-21

20160104_161232.jpg

Skomakarns barn… Om jag hade en elev med samma problem som t ex Azora skulle jag plocka fram kroppslindor och diverse hjälper för att få hästen/personen att förstå vad jag menar.

Men har jag gjort det med mina egna? Nej, givetvis inte ; -)

Men idag blev det ordning på torpet. Futura har fått för sig att lägga i gasen innan Ingrid kommit upp och så kan vi inte ha det.

Vi har provat lite olika varianter, som att stryka henne på benen om det är så att hon inte är grundad t ex.

Det funkade inte idag. Däremot kom vi på att hon nog inte riktigt förstått själva grejen med uppsittning. Hon böjde halsen och tittade bakåt när Ingrid satt upp och idag räckte det för att hon skulle stå still. Vi får väl se vad som händer nästa gång.

Vi behöll dubbelkommando (kapson och lina) och jag gick bredvid och masserade och strök henne över halsen och nacken för att få spänningar att släppa. Ibland la jag min hand på ganaschen för att hon skulle få en känsla för hur hon håller sitt huvud.

Det tog sin lilla tid, men det var en enorm skillnad på hennes hållning när vi avslutade. Hon såg väldigt nöjd ut.

Perfekt, då var det en lyckad lektion.

Nästa kvinna ut var Azora. Hon har inga problem med öppna i båda varven eller sluta i vänster varv. Sluta i höger varv är däremot omöjligt för henne

Det är svårt att ensam kunna hjälpa henne att förstå. Idag använde vi kroppslinda och jag tog kontroll på framdelen. Ingrid gick helt inpå Azoras bakdel och kunde på så sätt hjälpa till med att ”ställa in” vänster bak.

Det är otroligt svårt för Azora. Idag gjorde vi det nästan enbart stillastående. Hon fick hjälp att ställa sig i rätt böjning och ställning. Sedan gjorde vi bara en antydan till framåtrörelse.

Det hände massor och mycket spänningar verkade släppa. Hon frustade och var så nöjd.

Ytterligare en lektion vi vart mycket nöjda med. Oj, så roligt det ska bli nästa gång.

Då ska vi linda in Futura också. Kroppslindor och något runt huvudet för lugnande effekt.

Ibland är det bara det lilla som behövs för att hästen ska förstå och lite hands-on är aldrig fel. Man ska aldrig tvinga fram något. Det skapar bara spänningar. Det kan räcka med en fjäderlätt beröring för att väcka en förbättring av rörelsen. En riktning som visar på en mer funktionell användning av kroppen.