Lymfmassage – vad är det?

Publicerad 2022-07-21

Det undrade jag i alla fall första gången jag hörde talas om det. Här får du min historia både för häst och människa. Jag börjar med häst för det var där mitt intresse väcktes.

Vi hade problem med en av våra hästar och en god vän sa ”Har du testat lymfmassage. Det kan göra underverk”

Jag letade inte vidare då, vilket jag verkligen ångrar nu. Men å andra sidan dyker rätt saker upp när det är tid för dem.

Vi har väldigt lättfödda hästar och från december och framåt har vi försökt få dem att lätta i vikt. Visst de gick ner en hel del, men inte som de borde med den lilla mängd mat de fick.

Men som sig bör när man tror på Universums kraft, dök ett fb-inlägg upp om en kurs i lymfmassage för häst. Bara en liten bit från oss. Just den helgen hade vi själv kurs. Jag kontaktade tjejen, Camilla på Hästlymfmassören, som höll kursen och frågade om hon kunde tänka sig att hålla en kurs hos oss. Och visst kunde hon det.

Jag var lite desperat när det gällde Estela, 18 år, och farligt uppsvälld. Jag bad därför Camilla komma hit ett par veckor innan vår kurs för att få igång Estela genast. Så funkar jag. Har jag väl fått för mig något ska det ske genast 😊

Jag frågade Camilla vart all vätska tar vägen som påstås försvinna med lymfmassage. Ja, de kan svettas, kissa, bajsa, sa Camilla.

Nåväl, Camilla började öppna lymfstationerna och redan efter två (av fyra på varje sida av hästen) började Estela svettas enormt.

Camilla fick avbryta och jag ställde in Estela i boxen igen. Efter ett tag var hon genomsvettig över hela kroppen. Oj! Där tar vätskan vägen alltså. Den reaktionen hade vi inte väntat oss.

På fotona här ser du Bailarino. Han kom in med stora ödem vid bogarna. Jag gjorde lymfmassage på honom ett par dagar och du ser resultatet. Helt otroligt.

Han tyckte inte alls om massagen när vi hade kursen, men nu njuter han.

Så här såg han ut när vi tog in för kvällen
Detta var efter två massagetillfällen

Jag gör förstås på mig själv och det känns som rysningar när systemet kommer igång. Jag kan tänka mig att det är den här rysningen hästarna reagerar på.

Nu ett par månader efter vår kurs kan jag säga att alla hästarna uppskattar behandlingarna.

Jag har själv haft märkliga utslag på höger skenben. De har varit där säkert ett par år. Inget har hjälpt. Jag har provat med kost, salvor, homeopati och gud vet vad. Dock ej kortison för det tar bara bort symptomen och det anser jag meningslöst.

Men efter att ha kört med den lilla varianten av massage, genom att öppna stationerna, morgon och ibland under dagen, så har mina utslag försvunnit.

Märker jag att det börjar klia så kör jag lite massage.

Det känns verkligen som magi.

Jag har öppnat stationerna på Estela i princip varje morgon och jag tror att det är det som hjälpt henne tåla gräset bättre. Hon har gått upp lite grann i vikt, men är fortfarande långt ifrån sin tjockaste vikt i vintras.

Jag är helt övertygad om att det har hållit fång på avstånd. Jag var väldigt oroad om hon skulle kunna gå på gräs över huvud taget i år. Vi har inga grushagar och de hästar som inte kan gå på gräs de kan inte var hos oss. Och Estela är vår lysande stjärna så jag gör allt för att hon ska tåla dieten.

Nu står de andra hästarna och tittar på mig när jag håller på med Estela och jag ser att de säger ”Du kommer väl till mig också”

Och det är klart jag gör. Det går tack och lov fort och lätt att bara köra en öppning. En stor massage får de lite då och då.

Men det är meditativt och mycket skönt att göra massagen. Man använder ingen kraft alls utan det är lätta strykningar.

Det verkar påverka alla när jag håller på med en. De andra står och gäspar och sluter sina ögon. (Jag blir själv också kissnödig ha, ha)

Jag tror ju på att energier flödar fritt så varför inte?

Tänk så mycket jag har lärt mig genom att lyssna på mina hästar.

Är du nyfiken på att vet mer så finns det massor på YouTube. Sök bara på lymfmassage. Lymfhoppet är en sida på fb. Hästlymfmassören är Camillas sida på fb och Instagram.

För oss människor är det välgörande för alla svullnader, ödem, lipödem. Jag undrar varför inte läkare och veterinärer lär sig mer om detta. Tänk att kunna göra massage och kanske förhindra fång! Eller att kunna lindra lipödem. Eller som i mitt fall, utslag. Jag tror ju att många hudåkommor kommer inifrån. Att få rätt på slaggprodukterna är A och O.

Nu ska jag testa ALP dieten för att se om det kan hjälpa mina ledsmärtor. Mer om det i ett annat blogginlägg.

Vill du få mail med information om vad som händer hos mig? Det är tips från coachen och uppdateringar om våra workshops mm. Jag spammar aldrig dig. Jag kör inte den amerikanska varianten med 15 mejl om dagen 🙂 Klicka på länken och fyll i din mejladress. Välkommen!

https://dashboard.mailerlite.com/forms/65234/61321287616693542/share